top of page
 • Wat moet ik doen bij een ongeval tijdens de training?
  Al onze leden, aangesloten bij Gymfed, zijn via Ethias verzekerd tegen lichamelijke schade en burgerlijke aansprakelijkheid (aansprakelijkheid tegen over derden). Hoe je te werk gaat na een ongeval tijdens een training, op weg naar een training of een wedstrijd kan je hier, op de 'verzekeringen pagina' raadplegen. Download het ongevallenformulier Ethias, vul het volledig in - vergeet hierbij je handtekening niet (2x!) - en laat de arts vervolledigen. Bezorg het ingevulde formulier terug aan ... ... volgt het dossier verder op.
 • Wat zijn de adressen van de sportzalen?
  Oudenaarde Sporthal Bernarduscollege: Hoogstraat 30, 9700 Oudenaarde - Ingang via Neringstraat (achter de Colruyt) Sporthal Bernardus Technicum: Hoogstraat 10/20, 9700 Oudenaarde Sporthal Rodelos / Gymzaal: Rodelos, 9700 Oudenaarde Sporthal Groenhof: Groenstraat 46, 9700 Oudenaarde Kruisem Sporthal Huise: Kloosterstraat 18A, 9750 Kruisem (Huise) Maarkedal Sporthal De Maalzaak: Maalzaakstraat 21, 9680 Maarkedal
 • Tot wanneer loopt het seizoen?
  De trainingen lopen tot en met 31 mei. Check de kalender om te zien wanneer de laatste training voor jouw groep zal doorgaan.
 • Hoe kan ik sponsor worden van de club?
  Stuur een mail naar info@cos-ropeskippers.be indien je interesse hebt om sponsor te worden.
 • Hoe kan ik vrijwilliger/medewerker worden van de club?
  Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers. Stuur zeker een mail naar janajanssens@skynet.be indien je medewerker wil worden.
 • Hoe blijf ik op de hoogte van nieuws en updates van de club?
  Voor groepsspecifieke updates zal u gecontacteerd worden door de trainers via mail of een Whatsapp-groep die zal aangemaakt worden na de inschrijvingen. Voor algemene updates en nieuwtjes kan je altijd terecht op onze socials. Instagram: cosropeskippers Facebook: COS Rope Skippers
 • Waar kan ik de wedstrijdresultaten terugvinden?
  Een samenvatting van de wedstrijdresultaten van de skippers in onze club kan u terugvinden op onze socials. Instagram: cosropeskippers Facebook: COS Rope Skippers Gedetailleerde resultaten kan u terugvinden op de website van Gymfed.
 • Van welke voordelen kan ik genieten indien ik als ouder of supporter lid ben van Gymfed (Belgische rope skipping federatie)?
  Ook ouders of supporters kunnen lid worden van Gymfed, de Belgische rope skipping federatie. Wie lid is van Gymfed heeft volgende voordelen: Je krijgt €2 korting op de inkomprijs van alle Gymfed-wedstrijden. Je bent verzekerd als je helpt bij activiteiten van de club zoals: kaas- en wijnavond, wedstrijden, clubgala etc.
 • Bieden jullie ook fusion aan?
  We hebben reeds meerdere jaren een fusion groep aangeboden, maar dit jaar is deze groep er (even) niet meer. We hopen deze rope skipping vorm in de toekomst terug aan te bieden. Fusion is een unieke combinatie van rope skipping met hiphop, breakdance en gymnastiek. Alles wat met ritme te maken heeft kan in de touwen toegepast worden. Fusion focust op de Japanse ‘double dutch’ stijl. Double dutch is het onderdeel van rope skipping waarbij er met 2 touwen gedraaid wordt en 1 of meerdere springers hierin moves en tricks doen. De Japanse stijl gaat nog een stapje verder en gaat dansmoves, choreografie, humor en showelementen toevoegen waardoor het nog toegankelijker wordt voor het publiek.
 • Kan ik een initiatie rope skipping of demo/optreden aanvragen?
  Ja, als bedrijf, school, vereniging etc. kan je dit aanvragen. Onze trainers kunnen initiatielessen geven en we hebben verschillende (mini)demo teams die een optreden kunnen verzorgen. Vul het formulier in, dan bekijken we of er iets mogelijk is en houden we je op de hoogte. We kunnen echter niets garanderen.
 • Hoe kan ik lid worden van de club?
  Je kan lid worden van onze club door in te schrijven via onze website. De inschrijvingen lopen tot en met 30 september. Meer info over het inschrijvingsproces kan je terugvinden in de rubriek "Inschrijven".
 • Hoe verloopt de inschrijving bij de club via Gymfed?
  Nieuw lid? Stap 1: Maak een Gymfed account aan Stap 2: Klik op ‘nieuwe inschrijving’ Stap 3: Vul de gegevens van de skipper en ouder(s) in. Stap 4: Selecteer de juiste groep. Let op dat je de juiste groep(en) aanduidt. Het lidgeld wordt berekend op basis van de groep(en) die je kiest. Meer info nodig over de verschillende groepen? Check dan de infopagina’s per groep op onze website. Stap 5: Als u meerdere skippers wil inschrijven, klik dan onderaan op ‘nog een lid inschrijven’. Stap 6: Voltooi de inschrijving en betaal het lidgeld. De inschrijving is definitief van zodra het inschrijvingsgeld betaald is. U ontvangt een bevestigingsmail van uw inschrijving. Reeds lid? Stap 1: Log in met je Gymfed account of maak een account aan als je die nog niet had. Stap 2: Klik op ‘opnieuw inschrijven’ Stap 3: Controleer je gegevens en pas aan of voeg toe waar nodig. Stap 4: Selecteer de juiste groep. Let op dat je de juiste groep(en) aanduidt. Het lidgeld wordt berekend op basis van de groep(en) die je kiest. Meer info nodig over de verschillende groepen? Check dan de infopagina’s per groep op onze website. Stap 5: Als u meerdere skippers wil inschrijven, klik dan onderaan op ‘nog een lid inschrijven’. Stap 6: Voltooi de inschrijving en betaal het lidgeld. De inschrijving is definitief van zodra het inschrijvingsgeld betaald is. U ontvangt een bevestigingsmail van uw inschrijving.
 • Zijn er proeflessen beschikbaar?
  Als je nog niet zeker bent of rope skipping iets voor jou is, kan je in september gratis enkele proeflessen bijwonen. Een overzicht van de proeflessen kan je terugvinden in onze kalender.
 • Wat zijn de lidmaatschapskosten?
  De lidmaatschapskosten zijn afhankelijk van het aantal uren training per week. Volwassenen kunnen ook opteren voor een 10-beurtenkaart. Meer info over het lidgeld en mogelijke kortingen kan je terugvinden in de rubriek "Inschrijvingsgeld".
 • Zijn er kortingen beschikbaar voor gezinnen met meerdere leden?
  Indien er meerdere kinderen uit hetzelfde gezin inschrijven, krijgt het tweede kind en alle volgende kinderen uit het gezin 10% vermindering op de inschrijvingsprijs. Vermits het programma deze korting automatisch berekent, schrijven leden van dezelfde familie best op hetzelfde moment in.
 • Gaan de trainingen in schoolvakanties door?
  Tijdens de schoolvakanties gaan de trainingen niet door voor recreatiegroepen en turnen.
 • Welk soort wedstrijden bestaan er en zijn deze wedstrijden verplicht?
  Beginnelingen & recrea en recrea+ krijgen de kans om deel te nemen aan een ‘recreacup’. Een recreacup is een recreatieve wedstrijd die georganiseerd wordt door Gymfed. Deelnemen is niet verplicht. Daarnaast organiseert onze club ook een interne recreacup voor onze leden. Meer informatie kan je terugvinden in de kalender.
 • Wanneer kunnen kinderen van recreatie naar competitie gaan?
  Als je wil inschrijven voor competitie, heb je minstens 1 jaar ervaring nodig bij de groep beginnelingen & recrea of recrea+. Iedereen is welkom om van deze groepen over te schakelen naar competitie.
 • Wat is het verschil tussen de recreatie- en competitiegroepen?
  In onze club werken we met verschillende soorten groepen: In de groep Sprinkhaantjes worden de eerste rope skippingtrucks op een speelse manier aangeleerd. Daarnaast wordt er extra gefocust op het aanleren van ritmegevoel, coördinatie en gymnastiekvaardigheden. Zo wordt deze groep de ideale voorbereiding om het jaar nadien aan te sluiten bij de beginnelingengroep. Beginnelingen & Recrea trainen wekelijks samen. Tijdens de trainingen zal er in verschillende groepen gewerkt worden, afhankelijk van niveau en leeftijd van de skippers. Skippers die zich voor het eerst aansluiten in onze club of reeds bij de kidies en/of sprinkhaantjes gesprongen hebben, komen automatisch bij de beginnelingen terecht. Skippers die al wat meer ervaring hebben komen bij de recrea terecht. In deze groep zal er verder uitgediept worden. Zowel bij beginnelingen als recrea staat spel en plezier centraal tijdens de trainingen. Recrea+ is een recreatiegroep die bedoeld is voor skippers die maar niet genoeg krijgen van rope skipping, maar de stap naar competitie niet willen zetten. Deze groep traint 2x per week. Inschrijven in deze groep is pas mogelijk nadat de skipper al minstens 1 jaar springervaring heeft opgedaan. In competitiegroepen staan wedstrijden centraal. De trainingen worden zo opgesteld dat de skippers optimaal voorbereid zijn om de beste prestaties neer te zetten. Er worden zowel individuele als team wedstrijden gesprongen. In deze groepen wordt er een zekere discipline en motivatie verwacht. Doordat er in teams getraind wordt is aanwezigheid een must, alleen zo kan je je als team het beste voorbereiden op de wedstrijden. Inschrijven in competitiegroepen is pas mogelijk nadat de skipper al minstens 1 jaar springervaring heeft opgedaan.
 • Bieden jullie ook een kleuterwerking aan?
  Ja, in de Kidies-groep volgen we het kleuterprogramma van Gymfed. Het biedt een leuke en gevarieerde lesinhoud aan in verschillende domeinen. Hiermee wordt zowel de algemene motorische ontwikkeling (springen, lopen, vangen, heffen, trappen, duwen etc.) van de kinderen gestimuleerd alsook leren ze hun eerste rope skipping- en gymnastiekvaardigheden. Kidies vormt zo de perfecte voorbereiding om na de kleuterklas verder rope skipping of turnen te blijven beoefenen of dient als basis voor andere sporten.
 • Welke kleding en materialen heb ik nodig voor de trainingen?
  Om de training veilig te laten verlopen heb je stevige sportschoenen en een sportieve outfit nodig. Daarnaast dien je een eigen single rope touw aan te kopen. Neem naast je single rope touw ook een flesje water mee en je bent helemaal klaar om te trainen.
 • Op welke feestdagen gaan de trainingen niet door?
  De trainingen gaan niet door op Allerheiligen, Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen.
 • Gaan de trainingen tijdens schoolvakanties door?
  Ja, competitietrainingen gaan ook door tijdens schoolvakanties (met uitzondering van turnen).
 • Welk soort wedstrijden bestaan er en zijn deze wedstrijden verplicht?
  Voor de mini's zijn er vier wedstrijden: Minicup: Individuele wedstrijd (niet verplicht en/of bepaald door trainers) Masters: Individuele wedstrijd (verplicht) Single Rope Team: Wedstrijd in duo (verplicht) Double Dutch Team: Wedstrijd per 3 (verplicht voor de laatste twee jaar mini's en bepaald door de trainers voor jongere skippers) Voor de beloften en 16+ zijn er twee wedstrijden: Masters: Individuele wedstrijd (verplicht, behalve voor senioren) Team: Teamwedstrijd met onderdelen van 2 tot 4 skippers (verplicht) Voor A-niveau skippers (beloften en 16+): A-stroom skippers hebben een selectiewedstrijd waardoor ze geselecteerd kunnen worden voor het BK. Hierdoor kunnen ze zowel voor masters als voor team twee wedstrijden hebben.
 • Wat is A/B/C/I niveau?
  Net zoals er in voetbal verschillende klasses zijn en in tennis klassementen, heeft rope skipping ook verschillende niveaus zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan uitblinken. Gymfed geeft richtlijnen aan de clubs over hoe de skippers het beste kunnen worden ingedeeld. De trainers bekijken dit en beslissen voor elke skipper of elk team op welk niveau ze zullen deelnemen. Bij de twee jongste jaren van de mini's is er nog geen onderscheid en springt iedereen op I-niveau. De twee oudste jaren van de mini's springen op I-niveau, maar binnen dit niveau is er wel een onderscheid tussen A- en B-niveau. Bij de beloften en 16+ wordt er een onderscheid gemaakt tussen A-, B- en C-niveau.
 • Welke kleding en materialen heb ik nodig voor de trainingen?
  Goede indoor sportschoenen Sportkledij Rekkers om je haar vast te binden (indien je lang haar hebt) Single rope touw met lange handvaten (beloften en 16+) Single rope touw met korte handvaten Speedtouw(en) Blokjestouw (niet verplicht voor mini's en beloften)
 • Wie contacteer ik als mijn wedstrijdkledij te klein is?
  Als je wedstrijdkledij te klein is, kun je hiervoor contact opnemen met je trainers of een e-mail sturen naar Elsy Pycke (bestuurslid).
bottom of page